Skąd pochodzą słodycze?

Każda przygoda ma swój początek i koniec. Tak samo jest ze słodyczami. Trudno nam stwierdzić, kiedy tak naprawdę powstały słodycze, ale wiemy na pewno, że każdy je lubi. Nawet już w starożytności pogłoski chodzą, że zajadano się nimi. Krótka historia przedstawiona poniżej przybliży informacje na temat istnienia słodkości.

Najstarsze pochodzenie słodyczy.

W starożytności już wiedzieli co dobre. Słodkościami różnego rodzaju zajadali się. Słodkości te może nie płynęły z kakao, ale z orzechów, owoców maczanych w miodzie.  Bo w tamtych czasach jeszcze buraki i trzcina cukrowa nie była znana. Taka słodycz była wspaniała i każdy mógł spróbować tych pyszności.  Podobno to Egipcjanie wynaleźli  słodycze 4000 lat temu. Ludzie miast faraońskich dodawali do wyżej wymienionych słodyczy ziarna z drzewa świętojańskiego. W Grecji i Rzymie w miodzie obtaczano owoce i orzechy, a także łodygi roślin i kwiatów. Legenda głosi, że pierwsze cukierki w postaci drażetek wymyślił niewolnik na cześć swojego pana. Były one tylko dostępne dla arystokratów, a nie wszystkich osób.

Średniowiecze

W świecie średniowiecza nie było dużo miejsca na słodycze. W niektórych miejscach nie było z nimi problemu. Często na dworze cesarza Konstantyna VII Porfirogenety. Jedzono przetwory z jabłek, śliwek, róży, pigwy. Na stołach w średniowieczu często ukazywane było wino grzane, drażetki i dojrzały ser. Potrawa cały czas się zmieniała, aż pod koniec epoki została zróżnicowana. Dodawano na stół owoce obtaczana e cukrze, syropie czy miodzie. Stworzono również pasty owocowe. Znane już były naleśniki z cukrem, wafle, ciasta czy dania z mleczkiem migdałowym.  Cukier często był mieszany z przyprawami różnymi i uznawany za lekarstwo na układ pokarmowy. Po długim czasie zaczęto cukier dodawać w kuchni. Niestety jedzenie tego typu było przeznaczone tylko dla elity, bo był bardzo kosztowny.

Przełom słodyczy

Największe osiągnięcia w cukiernictwie miały dwa miasta: Wenecja i Genua. W XV wieku na dworze księcia Ludwika Sforzy wydano przyjęcie, na którym wykonane było wszystko z cukru nawet talerze, obrus, naczynia, sztuce i ciasta. W XVI wieku w Mediolanie wynaleziono recepturę na bez i marcepan. W XVII wieku były już dostępne lody. W tym czasie powstały pierwsze pralinki na dworze Ludwika XIII. W XVIII wieku zajadano makaron z migdałami i nugatem. Wszystkie te smakołyki w tamtych czasach niestety były nadal dostępne jedynie dla bogaczy. W następnym wieku dopiero rozprzestrzeniły się u zwykłych ludzi.

Przełom w cukiernictwie

Przemysł rozbudowany zmniejszył cenę cukru i mąki i powstała rewolucja w cukiernictwie. W ten czas uruchomiono pierwsze fabryki, gdzie można było produkować cukiernicze wyroby. Powstały pierwsze krówki, toffi, żelki, wata cukrowa czy mleczna czekolada.

W XX wieku w USA już powstały lizaki, gumy do żucia, lody. Z biegiem lat stwarzano coraz więcej różnych smakołyków, które warto było spróbować. 

 

Story Page